Asuntovaunun vetäminen – huomioi nämä asiat!

Kuten muutenkin liikenteessä, myös asuntovaunun vetäminen on osa sääntöviidakkoa ja huomioitavia asioita aina painorajoituksista ajotekniikkaan. Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja vältät tyypillisimmät sudenkuopat asuntovaunun kanssa matkustaessa!

1. Lainsäädäntö ja painorajoitukset

Lainsäädännössämme on rajoituksia mm. ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassalle per ajokorttityyppi; varmista siis, että yhdistelmän kokonaismassa ei ylitä sallittuja rajoja. Esimerkiksi B-kortilla saa vetää yhdistelmää, jonka yhteiskokonaismassa on alle 3500 kg.

Auton ja vaunun kokonaismassat ja vetomassat voi kätevästi tarkistaa rekisteriotteesta. Asuntovaunun aisapaino on tyypillisesti 75 kg.

Huomoi myös asuntovaunun ja -auton painon jakautuminen, äläkä lastaa vaunua takapainoiseksi. Se tekee vaunusta huonon ja jopa vaarallisen vedettävän.

2. Vaunun leveys ja korkeus

Vaunun korkeus vaikuttaa alikulkuihin ja puomien alitukseen. Huomioi erityisesti TV-antennin korkeus ja varmista että luukut on kiinni. Suurin osa Euuropassa käytettävistä vaunuista on suunniteltu niin, että ne mahtuvat etenkin Suomen alikulkujen ja siltojen alitse moitteetta.

Vaunujen leveys on yleensä 220-250 senttimetriä, eli 2,2-2,5 metriä. Henkilöautot nykypäivänä ovat n. 1,8-2,1 metriä leveitä tyypistä ja mallista riippuen. Kapeampi vaunu on helpompi käsitellä, ja toki se mahtuu pienempään tilaan parkkiin.

3. Ajotekniikka

Moni vain henkilöautoa ajamaan tottunut on kevyen opettelun edessä kun asuntovaunu tulee mukaan kuvioon. Mikäli on ikinä operoinut peräkärryä, pätee osa samoista ajotekniikan säännöistä myös asuntoavunuihin, etenkin oikomiseen; asuntovaunu oikoo käännöksissä, joten ota käännökset ulkoreunasta – ensikertalaisena jopa niin pitkältä kuin pystyt.

Kiinnitä huomiota keskellä kaistaa ajamiseen välttääksesi pientareelle tai toiselle kaistalle ajautumista.

Asuntovaunun kanssa peilien näkökentän tulee yltää vähintään 50 %:iin vaunun leveydestä. Tätä varten myydään lisäpeilejä, joilla näkee riittävän hyvin vaunun taakse.

Taajamissa ajaessa tulee hidastetöyssyihin kiinnittää erityistä huomiota ja ajonopeutta laskea jopa alle nopeusrajoituksen. Etenkin pienemmissä ja kapeammissa töyssyissä alhainen nopeus on valttia.

Ajonopeutta tulee pudottaa myös alamäkeen ajaessa turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Peruuttaminen vaatii kokemusta, sillä renkaat käännetään vastakkaiseen suuntaan kuten peräkärrynkin kanssa. Pyydä apukuski katsomaan vaunun taakse ja hoida kommunikaatio esimerkiksi puhelimella.

4. Jarrutus ja jarrujen kuumeneminen

Asuntovaunujen jarrut toimivat vetopääaisan jarrumekanismilla. Pitkillä jarrutuksilla, kuten vuoristoteillä, on hyvä tarkkailla jarrujen lämpenemistä ja pidä taukoja tarvittaessa. Muista myös varmistaa että asuntovaunun jarru on vapautettu kun lähdet liikkeelle!

5. Vetomukavuus ja tien pinta

Asuntovaunu voi pomputtaa epätasaisella tiellä. Tähänkin löytyy ratkaisu, sillä kitkavetopää auttaa vähentämään keinumista.

Ajaessa on suositeltavaa välttää hiekkateitä, sillä asuntovaunun sisään kertyy kuivalla runsaasti hiekkapölyä. Tarvittaessa on hyvä peittää vaunun pohjassa olevat ilmastointireiät ettei pöly tule sisään.

Sepeli hajoittaa ja kolhii helposti vaunun keulan, joten jos hiekkatie on välttämätön, aja riittävän hiljaa.

6. Polttoaineen ja sähkön kulutus ja teho

Sähköauton range, eli kesto ennenkö akku kuluu tyhjäksi, vähenee kesäisin kovien pakkaslukemien tasolle. Lämpötilojen lisäksi ajonopeus vaikuttaa merkittävästi kulutukseen, joten on hyvä tarkkailla omaa kulutusta.

Varmista myös, että vetävässä autossa on riittävästi tehoa vaunun vetämiseen. Suunnittele myöskin ennakkoon mitä tehdä, jos tehot loppuvat ennen latauspisteelle pääsyä.

7. Leiriytyminen ja liikkuminen

Asuntovaunussa on se hyvä puoli, että sen voi jättää leirintäalueelle ja käyttää autoa vapaasti. Tämä helpottaa kaupunkiliikkumista ja asiointia.

Muista käyttää aisalukkoa kun jätät asuntovaunun parkkiin! Huomioi myös, että vaunu on paikallaan nurkkatuet laskettuna ja sähkö kytkettynä leirintäalueella.

***

Näiden seikkojen huomioiminen varmistaa turvallisen ja miellyttävän matkakokemuksen asuntovaunulla! Lue myös postauksemme Kumpi valita reissulle; asuntoauto vai asuntovaunu? saadaksesi ajatuksia siitä, millainen reissukumppani sinulle sopii!