Vinkit autolautalla tai laivalla matkustamiseen asuntovaunun ja asuntoauton kanssa

Matkustaessasi asuntovaunulla tai -autolla autolautalla tai laivalla, on tärkeää valmistautua hyvin, jotta matka sujuisi mahdollisimman mukavasti ja turvallisesti. Tästä postauksesta löydät oleelliset tiedot karavaanarin kannalta, jotka sinun tulisi tietää laivalla tai autolautalla matkustamiseen Turusta tai Helsingistä Viroon, Ruotsiin tai Maarianhaminaan.

1. Varustautuminen ja turvallisuus autolautalla ja laivalla

Asuntovaunun tai -auton matkustajana sinun tulee huomioida, että useimmat laivayhtiöt kieltävät kaasulaitteiden käytön laivan kyydissä. Tämä tarkoittaa, että et voi käyttää jääkaappia tai muita kaasulla toimivia laitteita laivamatkan aikana. Tämän vuoksi on hyvä varautua etukäteen:

  • Jäähdytä jääkaappi mahdollisimman kylmäksi ja laita tarvittaessa valmiiksi jäädytettyjä kylmäkalleja.
  • Joissakin asuntovaunuissa voit pitää jäähdytystä päällä akulla, mutta useimmissa asuntoautoissa akkujen käyttö jäähdytykseen on estetty.
  • Viroon matkustettaessa pakollisia turvavarusteita ovat palosammutin, turvaliivi jokaiselle matkustajalle, pyörän jarrukiila ja varoituskolmio. Työsuhdeautoissa lisäksi ensiapupakkaus.
  • Ruotsiin matkustettaessa pakollisia turvavarusteita ovat varoituskolmio.
  • Katso kaikkien Euroopan maiden määräykset ja suositukset Euroopan komission sivuilta.
  • Vuonna 2023 kaasu oli selvästi kalliimpaa ruotsissa. Kannattaa siis varmistaa täydet kaasupullot jo Suomen puolella.

2. Sähkön saatavuus laivalla tai autolautalla on rajoitettua

Laivoilla on rajoitetusti sähköpisteitä asuntovaunuille ja -autoille, ja niiden saatavuus vaihtelee yhtiöstä ja laivasta riippuen. Ota yhteyttä laivayhtiöön tai vieraile heidän sivustollaan ennen matkaa selvittääksesi, onko laivalla sähköpisteitä ja voiko niitä varata etukäteen.

3. Ajoneuvoyhdistelmän pituus ja hinnoittelu vaihtelee

Laivamatkan hinta määräytyy usein ajoneuvoyhdistelmän pituuden perusteella. Hinnoittelu voi vaihdella merkittävästi riippuen siitä, kuinka pitkä yhdistelmäsi on. Tämä vuoksi varaudu näin:

  • Mittaa ajoneuvoyhdistelmäsi pituus ennen matkaa, ja varmista, että ilmoitat sen oikein varauksen yhteydessä. Vaunun ja matkailuauton pituuden saat vuokraamolta.
  • Pyydä hinta-arvio eri pituuksille suoraan laivayhtiöltä tai tarkista heidän verkkosivuiltaan, miten pituus vaikuttaa hintaan.

Ajoneuvon pituus- ja korkeusmittoihin sisällytetään mahdollinen kuorma tai teline (peräkärry, suksiboksi tai muu vastaava). Ajoneuvon korkeus mitataan autolähtöselvityksessä.

Mikäli varauksen yhteydessä ilmoitetun ajoneuvon mitat ylittyvät, laivayhtiöt eivät voi taata ajoneuvolle paikkaa kyseisellä lähdöllä; ilmoitettujen mittojen ylittyessä peritään lisämaksu.

Henkilöauton pituus- ja korkeusmitat: pituus max 5 m ja korkeus max 1,9 m.
Pakettiauton pituus- ja korkeusmitat: pituus max 7 m ja korkeus max 2,4 m.

Ajoneuvossa kaksi yksikköä (esim. auto + peräkärry): varataan ajoneuvoyhdistelmänä.

4. Varauksen tekeminen laivoille tai autolautoille

Erityisesti kesäaikaan lautat täyttyvät nopeasti. Varaa matkasi hyvissä ajoin varmistaaksesi paikan haluamallasi vuorolla. Ajoneuvoyhdistelmän pituuden tarvitsee varauksen yhteydessä.

Ilmoita varauksen yhteydessä jos sinulla on erityistarpeita, kuten liikuntaesteiden huomiointi.

5. Lähtöpäivän valmistelut

Automatkustajien tulee ilmoittautua useimmissa autolähtöselvityksissä viimeistään tuntia ennen lähtöä, Tallinna-Maarianhamina reitillä viimeistään 1,5 tuntia ennen. Kun lähtöselvitys on päättynyt, laivaan ei enää pääse. Varmista ajankohta laivayhtiön sivuilta.

Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat mukanasi laivalla tai autolautalla matkustamiseen ja olet valmis läpäisemään mahdolliset turvatarkastukset. Tarvittavat asiapaperit:

  • Voimassa oleva ajokortti
  • Kansallisuustarra (ellei ole rekisterikilvessä)
  • Rekisteröintitodistus sekä ajoneuvon, että vaunun osalta
  • Valtakirja ajoneuvon käytöstä eli vuokrasopimus. Saat sen tulostettuna halutessasi mukaan.
  • Maastavientilupa (Pohjoismaihin ei tarvitse)
  • Päästötarrat kun menet Eurooppaan.

6. Muista selvittää mahdolliset ruuhkamaksut ja tietullit

Ruotsissa käytetään ruuhkamaksujärjestelmää Tukholmassa ja Göteborgissa. Maksut tulevat ajoneuvon omistajalle tai haltijalle ja veloitetaan vuokraajalta. Lisätietoja suomeksi Ruotsin ruuhkamaksuista löydät täältä.

Kaikki Ruotsissa ja Norjassa käytettävät ajoneuvot, myös ulkomaalaiset, ovat velvollisia maksamaan tiemaksun. Tiemaksusi rekisteröidään automaattisesti ja laskutetaan jälkikäteen. Maksut koskevat sekä Ruotsin että ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja. Maksujärjestelmä on täysin automaattinen. Maksuaseman ohitus rekisteröidään ja ajoneuvon omistajalle lähetetään lasku.

Maksujen helpottamiseksi voit rekisteröidä tilin Norjan ja Ruotsin tiemaksujen automaattista maksamista varten Epass 24 -sivustolla.

Lisätietoja Norjan tullimaksuista löydät täältä.

Matka asuntovaunulla tai -autolla Itämeren yli voi olla ikimuistoinen kokemus, kunhan muistat valmistautua huolella laivalla tai autolautalla matkustamiseen. Huomioimalla edellä mainitut seikat varmistat, että matkasi sujuu mahdollisimman mukavasti ja turvallisesti.

Etsitkö vielä kulkuneuvoa matkallesi, tai haluatko lukea lisää vinkkejä matkailuun?